Η Μέθοδος Tomatis®

Η τεχνολογία της μεθόδου Tomatis®

Η μέθοδος Tomatis® είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα ακρόασης, το οποίο λειτουργεί μέσω της συσκευής TalksUp®, που είναι εξοπλισμένη με πρωτοποριακή τεχνολογία. Η καινοτόμα αυτή συσκευή επεξεργάζεται άμεσα τη φωνή και τη μουσική, αναπαράγοντας πιστά το "φαινόμενο Tomatis®".

Το ηλεκτρονικό Gating® που αναπτύχθηκε από τον Alfred Tomatis, ακολουθεί την ολοένα συνεχιζόμενη ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχοντας ως αποτέλεσμα τη βέλτιστη απόδοση.

Το TalksUp® ενσωματώνει όλες τις παραμέτρους της μεθόδου Tomatis®. Είναι το πιο προηγμένο και δυναμικό εργαλείο στη διάθεση των επαγγελματιών Tomatis®.

Alfred Tomatis: Η έρευνα και κληρονομιά του Alfred Tomatis

Ο Alfred Tomatis ήταν ΩΡΛ Ιατρός ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της στενής αλληλεπίδρασης μεταξύ της φωνής, του εγκεφάλου και του αυτιού. Το έργο του επηρέασε καθοριστικά την πεποίθησή μας για το πώς ένα άτομο επικοινωνεί με τον εαυτό του και τους άλλους.

Πρωτοπόρος στον τομέα της γνωστικής επιστήμης, ο Alfred Tomatis άφησε ανεξίτηλο σημάδι τόσο με τις ανακαλύψεις όσο και με την εξαιρετική προσωπικότητά του. Σήμερα συνειδητοποιούμε το μέγεθος της κληρονομιάς που άφησε υπό το πρίσμα της πρόσφατης έρευνας σχετικά με την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Το 2016, ο διάσημος νευρολόγος Norman Doidge του απέδωσε φόρο τιμής στο τελευταίο του βιβλίο “Πώς Αυτοθεραπεύεται o Εγκέφαλος “.

Πώς δουλεύει;

Το Ηλεκτρονικό Gating

Όταν η ακρόαση διαταράσσεται, ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται και δεν αναλύει σωστά τους ήχους παρόλο που το άτομο ακούει καλά. Είναι επομένως απαραίτητο να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο να ανακτήσει τη σωστή επεξεργασία και ανάλυση των ήχων. Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αιφνίδιες αλλαγές που δεν μπορεί να προβλέψει. Έτσι, ενώ μπορεί να αγνοείτε το σκυλί του γείτονα που γαβγίζει για πολλοστή φορά, θα αιφνιδιαζόσασταν και θα προσέλκυε σίγουρα την προσοχή σας εάν ο σκύλος ξαφνικά νιαούριζε! Αυτή η απροσδόκητη αλλαγή ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να εστιάσει στο ερέθισμα.

Κατά τον ίδιο τρόπο στη διάρκεια των συνεδριών Tomatis®, η μουσική μεταδίδεται με ξαφνικές αλλαγές τονικών αντιθέσεων, οι οποίες ενεργοποιούνται από το ηχόχρωμα και την ένταση της μουσικής, ενώ διατηρείται ο ρυθμός και η μελωδία. Αυτές οι αντιθέσεις είναι εντελώς απρόβλεπτες. Ο εγκέφαλος θα προσπαθήσει σταδιακά να αποκρυπτογραφήσει τις αλλαγές αυτές και στην προσπάθεια αυτή θα αναπτύξει μηχανισμούς ανίχνευσης των αλλαγών. Ως αποτέλεσμα θα είναι σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα και με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ικανότητα εστίασης και διατήρησης της προσοχής.

Τα Οφέλη της Μεθόδου Tomatis

Η διαταραχή της ακρόασης έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του ακουστικού συστήματος. Όμως, επειδή το αυτί είναι το πιο ισχυρό αισθητήριο όργανο, η διαταραχή αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προσωπική σας ανάπτυξη και ευημερία. Η μέθοδος Tomatis® επιδρώντας στη πρόσληψη και στην ενσωμάτωση του ήχου διεγείρει τον εγκέφαλο αποτελεσματικά και ελαχιστοποιεί τις δυσλειτουργίες της ακρόασης.

Η μέθοδος Tomatis® έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 80 ερευνητικές εργασίες, καθώς και από κλινικές και επιστημονικές μελέτες. Συνεχίζει να εκπλήσσει και να παρακινεί τους ερευνητές να κάνουν περισσότερα. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, τα πεδία εφαρμογής είναι πολλά, τα προφίλ ποικίλουν και οι απαιτήσεις του πρωτοκόλλου είναι πολύ περίπλοκες, αλλά όσοι αψήφησαν τις δυσκολίες αυτές είχαν εντυπωσιακά και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Οι περιοχές εφαρμογής της μεθόδου Tomatis

Το αυτί είναι το πιο ισχυρό αισθητήριο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Πάνω από 80% της διέγερσης που λαμβάνει ο εγκέφαλος μας προέρχεται από το αυτί. Από τη μία πλευρά παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην διέγερση του εγκεφάλου, και από την άλλη έχει θετική επίδραση στην πλαστικότητα του. Αυτό εξηγεί την σημαντική επίδραση που έχει η μέθοδος στα διάφορα πεδία εφαρμογής.

Η μέθοδος Tomatis® είναι ένα συμπληρωματικό μέσο για τις περισσότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Η μέθοδος βοηθά ώστε να επιταχυνθεί η επίδραση μιας θεραπείας καθώς και να πολλαπλασιαστούν τα αποτελέσματά της και έτσι να μειωθεί σημαντικά η διάρκεια ενός παραδοσιακού θεραπευτικού προγράμματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία (παιδιά, ενήλικες ή ηλικιωμένους) και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των περισσότερων δυσκολιών και διαταραχών.